Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aankondiging Algemene Ledenvergadering 20 april 2016

Op 20 april vindt de Algemene Ledenvergadering van wijkvereniging Oud Voorburg plaats vanaf 19.30 uur in wijkcentrum De Oranjehoek. Na het formele deel van de jaarlijkse vergadering zijn ook niet-leden welkom vanaf 20.30 uur. De heer Ekke Rietema, oud voorzitter van ‘Mooi Voorburg’ zal een presentatie geven over het prieel Byvliet.

‘Het prieel Byvliet in de Kerktuin van de Sint Martinus Kerk’
In de voordracht zal aandacht worden besteed aan de achtergrond van de huidige Kerktuin met het prieel. De voormalige Rooms Katholieke (schuil)kerk was van 1575 tot 1893 gevestigd in het huis, later buitenplaats Byvliet met aanliggende gronden. Kaarten van 1800 tot ca 1850 laten de locatie van een gebouwtje zien, dat vrij dicht tegen de Vliet aanligt. Het gebouwtje was vermoedelijk vervallen en werd in 1879 gesloopt. Aan het gebied werd in die tijd weinig aandacht besteed. Jonge bomen werden geplant en konden verder uitgroeien.
De buitenplaats Byvliet werd gesloopt teneinde de nieuw neogotische Sint Martinuskerk op te kunnen richten. In 1895 werd de kerk ingewijd. Vermoedelijk is de Kerktuin met vijver en prieel na 1895 weer in ere werd hersteld. Toch raakte de tuin en prieel in de loop van de tijd in ongebruik met het gevolg verval. Enige parochianen nemen nu vrijwillig de taak op zich om weer een geheel te maken van Kerk, Kerkhof en Kerktuin met de nadruk op restauratie van het prieel Byvliet.

Aanmelden als lid

De wijkvereniging Oud Voorburg is er voor u! Hoe meer bewoners lid zijn, hoe krachtiger onze stem is.
De contributie bedraagt € 10,00 per kalenderjaar per persoon of gezin, ongeacht het tijdstip van aanmelding.
Wij verzoeken u te betalen na ontvangst van de acceptgirokaart.

Ja, ik meld mij aan als lid!